Verstopte Afvoer Ontstoppen

Onstoppen met een ouderwetse ontstopper


Soms bied een ouderwetse gootsteen ontstopper (ploemper) uitkomst bij het ontstoppen van een afvoer. Deze plaats je op de te ontstoppen afvoer en door hem op en neer te bewegen komt het vuil door de zuigende werking los.

Ontstoppen met Soda


Als dit geen uitkomst biedt dan kan je ook een handje soda oplossen in 3 liter kokend water en dat in de afvoer gieten.

Ontstoppen met Soda en Azijn


Wil dit ook niet, dan kan je een handje soda en wat azijn rechtstreeks in de afvoer doen, deze afsluiten met iets en na enkele minuten doorspoelen met heet water.

Ontstoppen met Koffiedik


Koffiedik maakt vet weer vloeibaar, hierdoor is het een uitstekende ontstopper!

Ontstoppen met Muscle


Muscle is een vloeibare chemische ontstopper, welke goed werkt en ook helpt tegen luchtjes

Chemisch ontstoppen met HG Ontstopper

HG vloeibare ontstopper is ook een chemische ontstopper en werkt tevens tegen nare luchtjes.

Ontstoppen met een ontstoppingsveer


Met een ontstoppingsveer kunt u hardnekkiger vuil vaak verwijderen. Deze zijn in iedere ijzerhandel te verkrijgen.

Ontstoppen met drain king


de drain king blaast zichzelf op en sluit zo de buis af, waarna hij deze vol water pompt en de opgebouwde waterdruk gebruikt om de blokkade op te heffen. Klik hier voor de drain king

HG vloeibare ontstopper

HG vloeibare ontstopper

Voordelen:

- Werkt veilig
- Gebruiksklaar
- Minder kans op spatten
- Verergert de verstopping niet (in tegenstelling tot sommige korrel of poeder producten)
- Tast kunstof leidingen niet aan
- verhelpt vieze luchtjes

Gebruiksaanwijzing:

Giet voorzichtig 300 ml HG vloeibare ontstopper in de verstopte afvoer. Laat het materiaal ongeveer 30 minuten inwerken en spoel dan flink door met koud water.

drain king

Drain king blaast zichzelf op en sluit zo de buis af, waarna hij deze vol water pompt en de opgebouwde waterdruk gebruikt om de blokkade op te heffen.

Bekijk onderstaand filmpje voor meer informatie:


gootsteen ontstopper

Een gootsteenontstopper is een middel om een verstopte gootsteen weer goed te laten doorstromen. Er bestaan zowel chemische als mechanische ontstoppers.

Mechanisch


plopper
Een mechanische gootsteenontstopper wordt meestal een ''plopper"of "ploemper'' genoemd. Het is een zuignap op een steel, waardoor een vacuĆ¼m in de afvoerleiding gemaakt kan worden. Hierdoor komt de verstopping even los, waardoor deze beter weggespoeld kan worden.

Voor het afdoend verhelpen van zwaardere verstoppingen zijn er verder de zogenoemde ontstoppingsveren, bestaande uit een spiraalveer met klauwtje of boorkop en een draaiende handgreep.

Chemisch


Een chemische ontstopper is meestal op basis van natriumhydroxide (NaOH) of zwavelzuur H2SO4, opgelost in water (vloeibare ontstopper) of in de vorm van witte korrels. Deze wordt meestal toegepast door een lepel korrels in de afvoer te gieten gevolgd door kokend water dat voorzichtig met kleine hoeveelheden wordt toegevoegd. Omdat NaOH zeer etsend is wordt aangeraden hierbij een veiligheidsbril te dragen en afstand te bewaren tot de gootsteen omdat het mogelijk is dat de vloeistof gaat borrelen. Als het kan de vloeistof een nachtje in de waterslot (sifon) laten staan alvorens met veel water door te spoelen. De werking berust op hydrolyse van veel bestanddelen van het aangekoekte vuil, waardoor b.v. haren snel oplossen, en verzeping van de vetten in het aangekoekte vuil. Daardoor en door de ontwikkelde warmte worden deze zacht tot vloeibaar oplosbaar en kunnen worden doorgespoeld.

Het is niet verstandig om gootsteenontstopper gebaseerd op loog en gootsteenontstopper gebaseerd op zwavelzuur door elkaar te gebruiken. Niet alleen neutraliseren de stoffen elkaars werking (waardoor er dus netto geen effect wordt gesorteerd), maar reageren zuren en basen zeer heftig met elkaar, waarbij kokende (bijtende) vloeistof uit de afvoer kan spatten.

Deze chemische gootsteenontstopper is niet alleen gevaarlijk voor mensen maar ook voor sommige afvoeren, die kunnen worden aangetast.

Bovenstaande tekst is geheel afkomstig van Wikipedia. Op deze text is de GFDL licentie van toepassing.


ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer is een lange stalen veer met aan de ene kant een hendel om aan te draaien en aan de andere kant (meestal) een schraper.

Door de onstoppingsveer in te brengen in de te ontstoppen buis en aan de hendel te draaien, draait de schraper rond. Als je dit met voldoende kracht doet draai je vaak het materiaal wat de verstopping veroorzaakt kapot.

Lukt dit niet dan zul je groffer geschut in moeten zetten.