waterstop - waterslot - aquastop

Een waterslot, ook wel aquastop of waterstop genoemd, is een "kastje" welke veel waterverlies voorkomt bij lekkage aan de waterslang en/of je wasmachine of afwasmachine.

Hiervoor worden verschillende methodes toegepast:

Slang beveiliging:

Deze waterstop kastjes beveiligen alleen lekkage aan de slang , door om de slang een 2e buis (meestal van pvc) aan te brengen welke het eerste waterverlies opvangt. In het kastje zit dan een mechanisme, welke in werking treed door lekken water wat in de 2e buis komt. Meestal is dat een soort sponsje welke uitzet bij vocht en daardoor een klepje dicht trekt. Dit koop je normaal gesproken als 1 geheel.

Ook zijn er waterstop kastjes die indien er meer water in 1 keer afgenomen wordt dan van tevoren is ingesteld, de water toevoer afsluiten.

Wasmachine en slang beveiliging:

Deze waterstop kastjes werken elektrisch d.m.v. een batterij en/of 220 aansluiting. Ze hebben een voeler, welke je op de vloer plaatst waar het water bij lekkage terecht komt. Indien de voeler vast stelt dat het te vochtig is, geeft hij een signaal aan het kastje, welke dan direct het water afsluit.

In de wasmachine Ingebouwde beveiliging:

Deze waterstop zit ingebouwd in de wasmachine en heeft dezelfde beveiliging als de elektrische waterstop. Meestal is deze 1 geheel met de wasmachine en niet zomaar te demonteren. Dit komt doordat er in de slang een elektrische draad verwerkt is voor de voeler.

Lekbak:

Het beste is de wasmachine in een lekbak te plaatsen, waarin een voeler geplaatst is, welke ervoor zorgt dat de waterstop bij het "voelen" van vocht de water toevoer afgesloten wordt.