Daken

Hieronder vind je alles over klussen aan of op het dak.

Schoorsteen vegen

Zelf uw schoorsteen vegen


Een schoorsteen zelf vegen is een secuur klusje. Vaak kun u niet goed zien wat u doet. Het is beter dit door een goede schoorsteenveger te laten doen.

Het is belangrijk gebruik te maken van goede apparatuur.

- een stalen borstel
- een spiegel aan een (uitschuifbare stok)
- een zaklamp
- een doek

De doek spant u aan de onderkand, voor de opening. Zorg dat deze goed afsluit, dat voorkomt een hoop troep in de woonkamer. Met de stalen borstel schraapt u de schoorsteenwand schoon. Met de spiegel aan de (uitschuifbare) stok en de zaklamp controleert u dit. Als de onverbrande deeltjes erg vast zitten, gebruik dan een ramoneur. Hier moet u wel voorzichtig mee te werk gaan om de schoorsteenwand niet te beschadingen. Het vegen van de schoorsteen doet u altijd van boven af, tenzij deze niet of moeilijk bereikbaar is, dan moet het met speciale apparatuur vanaf de onderkant gebeuren.

Een schoorsteeen moet bij licht gebruik 1 x in het jaar geveegd worden, bij zwaar gebruik moet dit 2 x in het jaar. Bijvoorbeeld als het als hoofd verwarming gebruikt wordt. Indien de aangesloten kachel op gas werkt, hoeft er in principe niet geveegd te worden. Het is wel aan te raden jaarlijks te controleren of het rookkanaal nog vrij is. Het kan natuurlijk verstopt raken, bijvoorbeeld door vogelnestjes.


Laten vegen door een schoorsteenveger (aan te raden)


Schoorsteenveger is een vrij beroep en zodoende bestaan erkende schoorsteenvegers niet. Degenen die hun diensten aan de deur aanbieden hoeven dus niet persee vakbekwaam te zijn en gebruiken vaak slechte apparatuur. Bovendien doen ze soms meer dan gevraagd en brengen dit in rekening. Schakel het liefst een bedrijf in dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB) in Amsterdam. De leden van deze bond hebben een toelatingsexamen afgelegd en zijn ook verplicht een aansprakelijkheids verzekering af te sluiten.

Soorten dakbedekking ( bitumen / EPDM / pvc / alluminium / dakpannen / shingles / riet / hout )

Soorten dakbedekking


bitumen


Bitumen is een vloeibare stof die voor komt in ruwe aardolie. Bitumen dakbedekking is vooral populair op platte daken, maar kan ook prima op schuine daken worden toegepast. Er is een grote variatie in de samenstelling van bitumen dakbedekking, wat van invloed is op de eigenschappen. In grote lijnen kan je het onderverdelen in de typen APP en SBS.

APP bitumen

Aan APP bitumen is Atactisch PolyPropyleen toegevoegd, hierdoor wordt het zacht en buigbaar. Aan SBS bitumen is Styreen Butadieen Styreen toegevoegd, wat een kunstmatig gefabriceerd rubber is (elastomeer). APP bitumen hebben een sterk verbeterde UV weerstand.

SBS bitumen

SBS bitumen worden daarom altijd afgewerkt met leislag. Bitumen zijn goed bestand tegen de diverse weersomstandigheden. Tevens heeft het een lange levensduur van gemiddeld 30 jaar. SBS bitumen zijn niet UV bestendig en worden daarom meestal afgewerkt met leislag.

EPDM


EPDM is een synthetische rubber gemaakt uit ethyleen, propyleen en een monomeer. Het is bestand tegen extreme temperaturen (-35 tot + 120 graden), ozon en UV veroudering.Het heeft een zeer lange levensduur van ongeveer 40 jaar. Het kan uit 1 stuk geleverd worden, waardoor er geen naden zijn en is rekbaar tot 400 %. Het is 100% waterdicht, waarop je 10 jaar garantie krijgt. Het plaatsen gebeurt zonder brander en is daarom brandveilig, wordt aan het dag gelijmd. Hierdoor is het makkelijk te plaatsen. Ideaal voor de doe-het-zelver dus. Het is tevens geschikt als renovatie van een bestaande dakbedekking. Het is verder vrijwel onderhoudsvrij en geschikt voor groendaken.

PVC

PVC is een kunststof dakbedekking en is geschikt voor zowel platte als hellende daken. Bij het leggen wordt geen gebruik gemaakt van een brander, maar van een thermisch las apparaat. PVC dakbedekking is beter voor het mileu dan bitumen dakbedekking. Het is dunner en lichter dan de meeste andere materialen. Het is 100 % recyclebaar. De levensduur is met gemiddeld 20 jaar relatief kort.

Aluminium

Aluminium dakbedekking heeft veel keuze in vorm en kleur en is licht van gewicht. Aluminium is een milieuvriendelijk product. Het kan ook prima in kustgebieden worden toegepast als het voorzien is van een lak laag. Het heeft een lange levensduur van ongeveer 40 jaar. Aluminium is onbrandbaar en recyclebaar.

Dakpannen

Dakpannen zijn gemaakt van gebakken klei of gevormde beton. Dakpannen kunnen gelegd worden op zowel vlakke als hellende daken en bij verankering zelfs verticaal. De minimale helling van het dak ligt afhangelijk van het type dakpan tussen de 20 en de 25 graden. Waterdichtheid ontstaat door het laten overlappen van de dakpannen. Hierdoor zijn ze ook windvast.

Shingles

Shingle dakbedekking bestaat ui platte platen zijn afkomstig uit Amerika. Shingles liggen als een soort schubben op het dak en bestaan uit een geïmpregneerde inlage van glasvlies met een coating van bitumen aan beide zijden. 1 kant heeft een beschermlaag van gekleurd mineraal. Ze kunnen het best gebruikt worden bij een hellingshoek die groter is dan 25 graden. Shingels worden het meest gebruik op tuinhuisjes en hondenhokken, maar zijn ook een prima alternatief voor dakpannen.

Riet


Een rieten dakbedekking vraag veel kennis en moet daarom door een vakman geplaatst worden. De levensduur is afhankelijk van hoe droog het riet blijft. De levensduur ligt ergens tussen de 25 en 40 jaar, afhankelijk van diverse factoren. De hellinshoedk dient zo groot mogelijk te zijn.

Hout

Een houten dakbedekking is over het algemeen licht van gewicht, en niet afgewerkt. Doordat ze niet afgewerkt zijn vergrijzen ze onder invloed van het weer , wat het dak een bijzondere uitstraling geeft. Voor houten dakbedekking worden houtsoorten gebruikt die van naturen een hoge mate van weersbestendigheid bezitten. Houten daken gaan lang mee, soms zelfs wel 100 jaar.