wc ontstoppen

Er zijn verschillende methode om een wc te onstoppen.

Methode 1: Met een plopper


Gebruik deze methode als het onwaarschijnlijk is dat de verstopping wordt veroorzaakt door een onoplosbaar object, bijvoorbeeld wc papier.

Je kunt een wc meestal eenvoudig onstoppen met een plopper. Zorg ervoor dat de plopper groot genoeg is om het gat waardoor het water bij het doorspoelen weg loopt volledig af te sluiten. Als de plopper het gat niet volledig af sluit, dan heb je niet genoeg zuigkracht om de wc te onstoppen.

Het onstoppen gebeurt vooral door de zuigende werking van water, niet lucht, zorg er dus voor dat er voeldoende (maar niet te veel) water in de wc pot staat. Zo voorkom je dat je in plaats van water te verplaatsen je perongeluk alleen lucht verplaatst.

Beweeg de plopper een aantal maal rustig heen en weer. Gebruik niet te veel kracht. Herhaal eventueel enkele malen als de verstopping niet meteen weg is.

Methode 2: Met een onstoppingsveer / trekveer


Een ontstoppingsveer, ook wel een trekveer genoemd, is een lange veer welke stevig en toch buigzaam is. Dit zorgt ervoor dat hij vrij gemakkelijk door de buizen gaat, ook als er een aantal bochten in zitten.

Aan het uiteinde van een ontstoppingsveer welke je in de wc pot / buis moet doen, zit meestal een wat uitgerekt stukje, waardoor de veer aan het uiteinde als een soort boor werkt.

Door de ontstoppings veer tot aan de verstopping in de buis in te brengen en vervolgens aan de zwengel aan het andere uiteinde te draaien, boort"" hij zich een web door het materiaal wat de verstopping veroorzaakt. Meestal is het mogelijk om hiermee een oplossing snel en simpel te verhelpen.


Methode 3: Zuiveringszout en azijn


Doe een flinke hoeveelheid zuiveringszout in je wc en giet er ongeveer net zo veel azijn bij. Pas op, want het mengel zal geen bruisen als gevolg van de chemische reactie die optreed. Stop eventueel even met het toevogen van de azijn om te voorkomen dat het te erg gaat bruisen.

Wacht 5 minuten en giet vervolgens een halve emmer warm water in de wc pot. Laat het zo eventueel een nachtje zitten.

Methode 4: Gebruik een commerciele ontstopper


Koop een commerciele onstopper, zoals die van LG. Volg de instructies op het etiket.