Convectorput betonnen vloer

Een convector put is in principe een betonnen bak die je onder de vloer "hangt".

Bij het aanleggen van zo'n put moet je letten op:

- Waterpeil kelder, ivm storten beton.
- Leidingen (moeten desnoods omgeleid worden).

Gat zagen

Allereerst moet er een gat in de betonnen vloer komen, zet hiervoor de binnenmaat + de dikte van de wanden uit op de vloer.
Laat het gaat eruitzagen door een specialistisch bedrijf (aan te raden) of zaag het zelf met een betonzaag. Een betonzaag kan je huren

"Tip: Houd rekening met enkele centimeters verlies van de binnenmaten door de afwerking achteraf voor de isolatie."

Vloer storten

Leg voor het storten van de vloer een laagje kruipruimte isolatie materiaal onder de te storen vloer om optrekkend vocht tegen te gaan.
Stort een vloertje van gewapend waterdicht beton met een dikte van 15 tot 20 cm. Breng hierbij dus bewapeningsijzer aan in het beton voor het storten.
Houd er hierbij rekening mee dat het vloertje zo groot moet zijn dat deze ook de wanden van de put geheel ondersteund.
"Tip: Gebruik loodlijnen om in de kruipruimte de maten uit te zetten van het vloertje. Deze baken je af met een houten frame, waarin het beton gegoten kan worden."
----
"Tip: Laat aan de zijkanten een stuk bewapeningsijzer uitsteken op de plaatsen waar de muren komen, dan is de vloer direct goed verbonden met de wanden."

Wanden storten

De wanden stort je eveneens van gewapend waterdicht beton, met eenzelfde dikte als de vloer. De mal van de wanden kan je maken met voldoende stevigplaatmateriaal van hout. Voor het storten boor je gaten in de zijkanten van de vloer, waar je verankeringsstaven in steekt. Bij een vloer met holle welfsels, hoeft dit niet, je steekt de verankeringsstaven eenvoudigweg in deze welfsels.

Leidingen


Maak gaten voor de buizen, maar maak deze niet te groot. breng voldoende isolatiemateriaal aan rondom de leidingen om warmteafgifte aan de kruipruimte te minimaliseren. Zorg er ook voor dat de ruimte tussen de buizen en de gaten gevuld is met isolatie materiaal, zodat hier geen warmte door weg lekt.

Isoleren

Het is aan te raden de binnekant te isoleren om warmte agifte aan de wanden van de convectorput tegen te gaan. Hiervoor kan je de gebruikelijke isolatiematerialen gebruiken, met voorkeur de stralingsreflecterende soorten. Hiermee ga je tevens het doorlaten van verzameld radeon gas uit de kruipruimte en het beton tegen.