Lijmresten vloerbedekking eenvoudig van je trap verwijderen

Om lijmresten eenvoudig van je trap te verwijderen, ga je als volgt te werk:

Om vast te stellen of de lijm op waterbasis is, maak je de vloerbedekking van een traptrede goed nat met warm water met wat zeep. Wat handzeep volstaat prima. Vergeet niet iets onder je trap neer te leggen zodat je vloer niet drijf nat wordt. Heb je een gesloten trap, plak dan eventueel de naden af met een waterdichte tape zodat het water er niet tussendoor kan lopen. Laat het water een paar uur intrekken zodat de lijm week wordt.

Nadat het water een paar uur in heeft kunnen trekken, probeer je voorzichtig de traptrede los te halen. Mocht de lijm toch niet los laten van de trap, dan is de lijm niet op waterbasis.

Een andere goede manier is om een stoomstrijkijzer op de hoogste stand te zetten met een theedoek tussen het tapijt en het stoomstrijkijzer. Even goed stomen zodat het goed heet is en dan je trek het er zo vanaf als de lijm op waterbasis is.

Lijm die niet op waterbasis is, valt vaak heel goed te verwijderen met iets wat de meeste mensen in huis hebben: Cola. Gebruik wel de normale cola en geen light variant. Giet de cola over de tree en laat het een minuut of 10 intrekken. In de meeste gevallen kan je de traptrede nu zonder problemen verwijderen samen met de lijm.

Mocht de cola niet helpen, dan kan je altijd nog een chemische traplijm verwijderaar kopen. Deze zijn bij (onderandere) bouwmarkten te verkrijgen. Zorg er wel voor dat je je katten niet in de ruimte laat en goed schoon maakt na het gebruik, het is namelijk een erg aggressief goedje. Gebruik dan ook een mondkapje om geen last van je luchtwegen te krijgen en zorg voor goede ventilatie. Laat de verwijderaar een nachtje zitten en dek het af met plastic folie zodat het niet te snel verdampt. Bij een open trap kan je het er omheen wikkelen. Bij een gesloten trap kan je er iets opleggen. Pas wel op dat je de trap daar niet gevaarlijk door maakt en zorg dat iedereen in huis op de hoogte is.

Je kan het eventueel ook proberen met een multitool, welke vanaf een euro of 35 te verkrijgen zijn. Let er wel op dat er een verfkrabber bij zit, zo niet dan moet je die er los bij kopen.

Schuurmachines werken over het algemeen niet zo best op lijm omdat de lijm samen met het schuursel op het ruwe schuurpapier vastplakt en deze al snel volledig glad maakt. Bovendien beschadig je zo al snel de trap.