Schoorsteen vegen

Zelf uw schoorsteen vegen


Een schoorsteen zelf vegen is een secuur klusje. Vaak kun u niet goed zien wat u doet. Het is beter dit door een goede schoorsteenveger te laten doen.

Het is belangrijk gebruik te maken van goede apparatuur.

- een stalen borstel
- een spiegel aan een (uitschuifbare stok)
- een zaklamp
- een doek

De doek spant u aan de onderkand, voor de opening. Zorg dat deze goed afsluit, dat voorkomt een hoop troep in de woonkamer. Met de stalen borstel schraapt u de schoorsteenwand schoon. Met de spiegel aan de (uitschuifbare) stok en de zaklamp controleert u dit. Als de onverbrande deeltjes erg vast zitten, gebruik dan een ramoneur. Hier moet u wel voorzichtig mee te werk gaan om de schoorsteenwand niet te beschadingen. Het vegen van de schoorsteen doet u altijd van boven af, tenzij deze niet of moeilijk bereikbaar is, dan moet het met speciale apparatuur vanaf de onderkant gebeuren.

Een schoorsteeen moet bij licht gebruik 1 x in het jaar geveegd worden, bij zwaar gebruik moet dit 2 x in het jaar. Bijvoorbeeld als het als hoofd verwarming gebruikt wordt. Indien de aangesloten kachel op gas werkt, hoeft er in principe niet geveegd te worden. Het is wel aan te raden jaarlijks te controleren of het rookkanaal nog vrij is. Het kan natuurlijk verstopt raken, bijvoorbeeld door vogelnestjes.


Laten vegen door een schoorsteenveger (aan te raden)


Schoorsteenveger is een vrij beroep en zodoende bestaan erkende schoorsteenvegers niet. Degenen die hun diensten aan de deur aanbieden hoeven dus niet persee vakbekwaam te zijn en gebruiken vaak slechte apparatuur. Bovendien doen ze soms meer dan gevraagd en brengen dit in rekening. Schakel het liefst een bedrijf in dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB) in Amsterdam. De leden van deze bond hebben een toelatingsexamen afgelegd en zijn ook verplicht een aansprakelijkheids verzekering af te sluiten.