Wetsteen

Wat is een wetsteen?


Een wetsteen is een stuk gereedschap, bestaande uit een platte steen, die uit zeer fijne korrels bestaat.

Een wetsteen wordt bijvoorbeeld gebruikt om na het slijpen van houtbeitels, deze van een klein braampje te ontdoen. Dit ontbramen (wetten) gaat als volgt:

De beitel wordt met het geslepen vlak, de vouw, goed op de wetsteen gedrukt en door licht draaiende bewegingen te maken wordt het braampje verwijderd. Gebruik altijd de hele oppervlakte van de steen om deze vlak te houden. Als smeermiddel wordt spuug of petroleum gebruikt, waarbij spuug de voorkeur verdient. Maar water werkt ook.

De wetsteen op de foto bestaat uit twee lagen: een grove korrel voor het "voorbewerken" (onder) en een fijne korrel voor het vlijmscherp afwerken (boven).

Natuurlijke wetstenen werden o.a. gewonnen in Arkansas (USA), Vielsalm (België), Leicestershire (UK) en Japan. De Belgische wetsteen heet Coticule en bevat tot 42% granaat korrels. Wetstenen worden tegenwoordig ook van diamantpoeder gemaakt.

Bovenstaande beschrijving van een wetsteeen is gekopieerd van [http://nl.wikipedia.org Wikipedia], zie [http://nl.wikipedia.org/wiki/Wetsteen Wetsteen] . Op deze text is de [http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html GFDL] licentie van toepassing.


Wat als je wetsteen niet vlak meer is?Gooi hem niet weg, maar slijp hem zelf weer vlak met 1 of meerdere van onderstaande methodes:

Methode 1


Span een vel watervast schuurpapier op een stuk hout en maak deze nat. Nu je wetsteen erop vlak schuren. Werkt perfect.

Methode 2

Leg hem op een nat gemaakte straat tegel en draai hem rond tot hij weer vlak is. Dit is voor sommige toepassingen te grof, afhankelijk van het type straattegel, maar werkt op zich aardig.

Methode 3


Neem wat fijn carborundum poeder (dat is silicumcarbide) en doe dit op een vrij dikke glasplaat met een beetje lichte machineolie en slijp daarop je wetsteen vlak. Neem geen glasplaat waar je geen krassen op wilt! Door grove afwijkingen eerst via methode 2 te verwijderen bespaar je tijd.