Verven

Lakken met Sikkens, Sigma, Flexa of Wijzonol

Het beste resultaat van uw lakwerk met de producten van Sikkens, Sigma, Flexa of Wijzonol valt of staat met een goede voorbereiding. U wilt immers uw schilderwerk zo duurzaam mogelijk laten zijn. Een profesionele schilder besteedt doorgaans uren aan het reinigen, schuren, repareren en stoffen van een te schilderen object alvorens het afgelakt wordt met Sikkens, Sigma, Flexa of Wijzonol. Het uiteindelijke schilderen is slechts de afwerking. Onthoudt u daarom de volgende stelregel: Zelfs de allerbeste lak hecht niet op een slordig of niet voorbehandelde ondergrond.
Houd ook rekening met de omgeving, zorg bijvoorbeeld dat deze afgeplakt is met schilderstape. De vloer kunt u afdekken met afdekzeil. Zeker voor minder ervaren schilders is dit aan te bevelen.

STAP 1: Een goed begin....

Hoe bereidt ik mijn schilderwerk nu het beste voor?
U start met het reinigen van uw schilderwerk alvorens u het gaat schuren. Dit is erg belangrijk, want als u het eerst gaat schuren dan verspreid u het vuil alleen maar. Reinig uw schilderwerk niet met ammoniak of thinner maar doe dit met Flexa vloeibare rinser of met universol ontvetter.
Na het ontvetten controleert u het houtwerk goed op beschadigingen. Prik op verschillende plaatsen met een schroevendraaier of priem in het hout. Door dit te doen kunt u houtrot ondekken, doordat u gemakkelijk in zacht hout prikt. Als u houtrot ontdekt haalt u het rotte hout weg tot op het hard, gezonde hout. Dit vult u op met houtrotvuller, nadat u het met een goede grondverf van Sikkens, Sigma, Flexa of Wijzonol geschilderd heeft. Dit bevorderd de hechting van het vulmiddel.

STAP 2: Er is nooit een goed excuus om niet te hoeven schuren...

Kwalitatief hoogwaardig materiaal
Het feit dat u dit leest geeft aan dat u besloten heeft zelf te gaan schilderen. Bedenk u dan het volgende; wanneer u schilderwerk door een schildersbedrijf laat doen bent u 6% van de kosten kwijt aan materiaal, de rest van de kosten die u voor een professionele schilder betaald is arbeidsloon. Dit loon bespaart u al, doe dit dan niet verder op uw materialen. Investeer juist in kwaliteitsmaterialen. Hiermee kunt u sneller en secuurder werken en dit komt het resultaat en het werkplezier ten goede.

Schuren
Nadat u het uw opject ontvet heeft begint u met het schuurwerk. Schuurpapier is er in vele soorten en maten met allen hun eigen kwaliteit en eigenschappen. Naarmate uw lakklus vordert moet de korrel op uw schuurvlak steeds fijner zijn. Voor de grofte van een schuurpapier geldt; hoe hoger het getal, hoe fijner uw schuurpapier.
Hele slechte verlagen verwijdert u het beste met een scherpe verfkrabber en een stuk schuurpapier met een grove korrel. Denk bij een grove korrel aan ongeveer 60. Voor het gladschuren van gerepareerde plekken gebruikt u een middelgroffe korrel. Gerepareerde plekken zijn bijvoorbeeld beschadigingen die u opgevuld hebt met Alabastine.
Voor de laatste fase van uw schilderklus gebruikt u een fijn schuurvlak. Denk hierbij aan een schuurpapier van 120 of hoger. Let bij het schuren op het volgende; schuur het niet helemaal dof. U heeft voldoende geschuurd als van een oude laklaag de glans af is.

Het is erg belangrijk dat u na het schuren het te schilderen object afstoft met een stoffertje. Als u dit niet doet hecht de lak niet goed. Daarnaast kunt u een minder glanzend en vlak schilderwerk krijgen.

Kwast
Wanneer u gaat schilderen met Sikkens, Sigma, Flexa of Wijzonol gaat u met een kwalitatief hoogwaardig product werken. Een professionele kwast kost misschien meer geld, maar strijkt veel fijner en laat geen haren los. Wanneer u uw kwast goed schoonmaakt gaat hij jaren mee. Voor een kwast geldt; hoe meer u ermee geschilderd heeft, hoe fijner hij werkt.

Als u met een nieuwe kwast aan de slag gaat houdt u deze voor u gaat beginnen met schilderen onder de kraan en droog hem goed met een oude doek. Op deze manier raakt u de loszittende haren kwijt.

U giet wat kwastenreiniger in een potje en doop uw kwast hierin. Dep daarna de kwast af met keukenrol of een oude doek. Hierna wast u de kwast nogmaals met water en groene zeep. Wikkel het nadat u de kwast wederom uitgespoeld heeft in een oude krant en laat de kwast drogen.

STAP 3: En dan begint het (Af)lakken....

Een professionele verf zoals Sikkens, Sigma, Flexa of Wijzonol bevat hoogwaardige grondstoffen. De grondstoffen zijn onderandere bindmiddelen, pigmenten en vulstoffen. De mate van de grondstoffen bepalen de soort verf. Een grondverf bevat bijvoorbeeld veel pigmenten en vulstoffen, een krasvaste verf veel polyurethan.

Voordat u begint met verven moet u de verf goed doorroeren. Doordat de verf soms lang in de winkel staat zijn de stoffen gaan uitzakken. Om een omtimale kleur en glans te hebben moet u de verf goed roeren.

Schilder niet in de volle zon, dit kan blaasjes veroorzaken. Houd ook rekening met draaiende delen van uw schilderwerk zoals ramen en deuren. Plan deze zoveel mogelijk aan het begin van de dag, zodat het lang de tijd heeft om te drogen. Houd verder de volgende stelregel in ogenschauw. Schilder de zijkanten van ramen en deuren die naar buiten openslaan mee met de kleur van het buitenschilderwerk en andersom.

Verder is het van belang dat u niet te lang in de verf blijft strijken. Een goede kwaliteitsverf vloeit vanzelf dicht tot een mooie dichte laag.

Verwijder uw schilderstape als de verf nog nat is, anders kan het zijn dat u de uitgedroogde en uitgeharde verf er mee aftrekt.

De laatste regel is het meest belangrijk: houd u altijd aan de voorschriften die op de verfblik staan. Ga dan ook nooit eerder schilderen dan aanbevolen wordt. Hoe langer een verf de tijd krijgt om uit te harden hoe beter.

Kijk hier voor verfwinkels

Structuurverf verwijderen

Structuurverf is moeilijk te verwijderen.

Sommigen verwijderen het met een stoom apparaat en zeggen dat het ongeveer net zo lang duurd als behang dat moeilijk te verwijderen is. Maar dat zal af hangen van hoe goed de structuurverf op de ondergrond hechtte bij het aanbrengen.

Ook schuren met een ruwe klinker, welke ze ook gebruiken om de weg mee aan te leggen, werkt goed bij een fijne structuur.

Schuren met een schuurmachine kan, maar geeft te veel stof. Gebruik dan iniedergeval een schuurmachine met afzuiging. Afzuigen met je stofzuiger is niet aan te raden, aangezien dit de levensduur van de stofzuiger niet bepaald verlengd.

Vergeet ook niet een goed mondkapje, want het fijnstof is ook voor mensen niet bepaald gezond.

Je kunt het ook egaliseren met egaliseer van Alabastine , dat is voor de leek vrij makkelijk te verwerken en breng maar een laagje van 1 a 2 mm aan op de bestaande laag.

Als je zelf gaat egaliseren, buig dan de punten van je spackmes ( een soort breed plamuurmes) een beetje om, dat voorkomt onnodige strepen.

Lukt dit niet of is de muur eronder al niet echt glad, laat dan een stucadoor komen.

Zie onderstaande link(s) voor meer informatie:

Structuurverf Verwijderen