gootsteen ontstopper

Een gootsteenontstopper is een middel om een verstopte gootsteen weer goed te laten doorstromen. Er bestaan zowel chemische als mechanische ontstoppers.

Mechanisch


plopper
Een mechanische gootsteenontstopper wordt meestal een ''plopper"of "ploemper'' genoemd. Het is een zuignap op een steel, waardoor een vacuĆ¼m in de afvoerleiding gemaakt kan worden. Hierdoor komt de verstopping even los, waardoor deze beter weggespoeld kan worden.

Voor het afdoend verhelpen van zwaardere verstoppingen zijn er verder de zogenoemde ontstoppingsveren, bestaande uit een spiraalveer met klauwtje of boorkop en een draaiende handgreep.

Chemisch


Een chemische ontstopper is meestal op basis van natriumhydroxide (NaOH) of zwavelzuur H2SO4, opgelost in water (vloeibare ontstopper) of in de vorm van witte korrels. Deze wordt meestal toegepast door een lepel korrels in de afvoer te gieten gevolgd door kokend water dat voorzichtig met kleine hoeveelheden wordt toegevoegd. Omdat NaOH zeer etsend is wordt aangeraden hierbij een veiligheidsbril te dragen en afstand te bewaren tot de gootsteen omdat het mogelijk is dat de vloeistof gaat borrelen. Als het kan de vloeistof een nachtje in de waterslot (sifon) laten staan alvorens met veel water door te spoelen. De werking berust op hydrolyse van veel bestanddelen van het aangekoekte vuil, waardoor b.v. haren snel oplossen, en verzeping van de vetten in het aangekoekte vuil. Daardoor en door de ontwikkelde warmte worden deze zacht tot vloeibaar oplosbaar en kunnen worden doorgespoeld.

Het is niet verstandig om gootsteenontstopper gebaseerd op loog en gootsteenontstopper gebaseerd op zwavelzuur door elkaar te gebruiken. Niet alleen neutraliseren de stoffen elkaars werking (waardoor er dus netto geen effect wordt gesorteerd), maar reageren zuren en basen zeer heftig met elkaar, waarbij kokende (bijtende) vloeistof uit de afvoer kan spatten.

Deze chemische gootsteenontstopper is niet alleen gevaarlijk voor mensen maar ook voor sommige afvoeren, die kunnen worden aangetast.

Bovenstaande tekst is geheel afkomstig van Wikipedia. Op deze text is de GFDL licentie van toepassing.